XRP handelsvolume koelt af, impact op Ripple koers?

XRP munt met Ripple koers grafiek op achtergrond 

Op 13 juli zagen beleggers de Ripple (XRP) koers flink omhoog schieten na het positieve nieuws in de langlopende rechtszaak tussen het blockchain bedrijf Ripple Labs en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Zo erkende de Amerikaanse autoriteit dat de munt geen zogeheten “security” (effect) is. Als gevolg steeg niet alleen de koers tot ruim $0,82 maar explodeerde ook het handelsvolume. In nasleep van het positieve nieuws is de prijs van XRP ondertussen wat afgekoeld en ook het handelsvolume is flink gedaald. Wat kunnen beleggers verwachten in de komende dagen, is een verdere daling van de Ripple koers waarschijnlijk?

Zoals is te zien in Figuur 1 sprong de koers na het nieuws van de SEC flink omhoog. Ripple begon op 13 juli nog op een koers van $0,47 alvorens het met 70% steeg en de dag afsloot op ruim $0,81. Het handelsvolume ervaarde een nog explosievere groei. Zo nam het volume toe van ruim $600 miljoen naar ruim $11 miljard in slechts 24 uur tijd. Dit komt neer op een toename van 18x. De sterke groei in handelsvolume had direct impact op de koers, echter in de dagen erna zien we dat het volume is afgezwakt en dat ook de Ripple koers in die periode is gedaald. Momenteel is Ripple gezakt tot onder de $0,70. Het handelsvolume is gezakt tot onder de $1,3 miljoen per dag. Desondanks is het volume alsnog ruim 2x zo hoog als het volume dat de markt ervaarde voor de SEC berichtgeving. Het laat zien dat er alsnog een aanhoudende toename is in de vraag naar de populaire munt. 

Handelsvolume van XRP in de afgelopen 11 dagen
Figuur 1: Handelsvolume van XRP in de afgelopen 11 dagen (bron; Coingecko)

SEC berichtgeving zorgt voor toename XRP activiteit

De bekendmaking dat XRP geen security is door de Amerikaanse autoriteit was ook terug te zien in de netwerkactiviteit. Zo ervaarde het netwerk een toename in transacties, die in slechts 24 uur tijd bijna verdrievoudigde, en werden zogeheten whales een stuk actiever. Om een beter beeld te krijgen of naast het handelsvolume ook het netwerkgebruik aan het afkoelen is, moet nog blijken uit de data. Vooralsnog lijkt de prijsdaling sterk gecorreleerd te zijn aan de algehele crypto markt, die in juni een sterke prijsstijging ervaarde. Ook andere cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) ervaren een rode dag en zelfs een rode week. Zo daalde BTC 1,6% met 4% vandaag terwijl XRP een stuk harder gedaald is met 5,8% in 24 uur tijd.