Ripple (XRP) wint rechtszaak tegen SEC – koers XRP explodeert!

Ripple munt met SEC logo op andere munt 

Het is niet het einde van de oorlog, maar op donderdag behaalde Ripple een grote overwinning in de lopende rechtszaak tegen de SEC. Een rechter in de Amerikaanse districtsrechtbank van het zuidelijke district van New York oordeelde dat institutionele verkoop van het XRP-token wel in strijd was met de Amerikaanse effectenwetten, maar programmatische verkoop niet. Dit betekent dat de rechtbanken voorlopig hebben besloten dat de verkoop van XRP op gecentraliseerde cryptobeurzen niet als investeringscontracten worden beschouwd.

 

Hoewel de uitspraak een beetje duidelijkheid geeft over de toekomst van XRP-handel, loste het niet het probleem op van wat een effect in de Verenigde Staten definieert. De SEC beweert dat Ripple en een lange lijst van andere crypto's als effecten moeten worden beschouwd, in welk geval de bedrijven achter hun uitgifte zich moeten registreren bij de SEC, wat een lang en vaak duur proces is. De weerlegging van de crypto-industrie is dat de definitie van een effect afkomstig is uit het analoge financiële gebied en niet van toepassing zou moeten zijn op digitale valuta.

Ripple koers explodeert na uitspraak

Na het rapport van de uitspraak van de rechter, sprong de Ripple koers tijdens intraday-handel op donderdag met maar liefst 70% omhoog. Andere crypto activa stegen ook, waaronder Bitcoin en Ethereum, die respectievelijk met meer dan 3,0% en 6,0% stegen. Bitcoin brak door de prijsbarrière van $ 31.000 en Ethereum handelt net onder de $ 2.000 op het moment van schrijven.

XRP overtrof de BNB Coin van Binance en is momenteel de op drie na grootste crypto qua marktkapitalisatie. De crypto-bulishness is zelfs overgeslagen naar de aandelenmarkt, waar de aandelen van Coinbase (NASDAQ: COIN) donderdag 24,49% stegen. Zowel Coinbase als Gemini hebben gezegd dat ze overwegen XRP opnieuw op de lijst te zetten, wat bijdroeg aan het bullish sentiment. In de afgelopen 24 uur is de totale crypto-marktkapitalisatie met meer dan 5,5% gestegen.

Is dit het goede nieuws dat iedereen denkt dat het is? Dat valt nog maar te bezien. Voorlopig heeft de rechtbank geoordeeld dat particuliere XRP-beleggers die het token kochten, niet in strijd waren met Amerikaanse effectenwetten. Er zijn al mensen die geloven dat dit ongedaan kan worden gemaakt en sommigen suggereren zelfs dat de rechter de wet verkeerd heeft begrepen:

Tweet Brian Jacoutot

Wat er ook gebeurt, XRP heeft een belangrijke strijd tegen de SEC gewonnen, maar de crypto-industrie moet oppassen dat ze pas echt feest viert als de oorlog is gewonnen.