Belangrijke overwinning in Ripple rechtszaak na afwijzing motie SEC

Ripple munt met SEC er op

De Amerikaanse districtsrechter Analisa Torres heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) een klap toegebracht in de rechtszaak tegen Ripple (XRP). De rechter wees een motie, met betrekking tot het negeren van een toespraak van voormalig directeur William Hinman, af. Voor Ripple en de crypto gemeenschap is deze beslissing een belangrijke overwinning.

Waarom is de afwijzing van Hinman zijn toespraak positief nieuws?

In juni 2018 hield Hinman, de voormalige directeur van de afdeling bedrijfsfinanciering van de SEC, een toespraak waarin hij verklaarde dat Ethereum (ETH), het oorspronkelijke token van de Ethereum-blockchain, geen security is (een security in dit geval verwijst naar een verhandelbaar financieel instrument). Deze verklaring is een cruciaal twistpunt geweest voor Ripple en zijn voortdurende juridische strijd met de SEC. Als Ethereum namelijk geen security is, maakt het de claim van Ripple dat zij ook geen security zijn een stuk sterker

 

 

Het belang van de toespraak van Hinman als bewijs in de juridische strijd van Ripple tegen de SEC kan niet genoeg worden benadrukt. De SEC beweert dat de XRP-verkopen van Ripple in strijd waren met de Amerikaanse effecten wetten, en Ripple beschouwt de toespraak van Hinman als een cruciaal onderdeel van hun verdediging.

Wat hield de motie van de SEC in?

De SEC diende op 22 december een motie in om interne e-mails, sms-berichten en deskundigenrapporten na de toespraak van Hinman te verzegelen. Ze voerden aan dat de missie van het bureau zwaarder woog dan het recht van het publiek om toegang te krijgen tot deze documenten, en beweerden dat ze niet relevant waren voor het besluit van de rechtbank.

Rechter Analisa Torres oordeelde echter resoluut dat deze documenten "gerechtelijke documenten" zijn en onderworpen moeten zijn aan een sterk vermoeden van openbare toegang. Ze benadrukte dat de Hinman-spraakdocumenten redelijkerwijs invloed kunnen hebben op de uitspraak van de rechtbank over de motie. Bovendien verwierp rechter Torres de bewering van de SEC dat het verzegelen van de documenten noodzakelijk was om de openheid en openhartigheid binnen het bureau te beschermen, en verklaarde dat de documenten niet werden beschermd door het voorrecht van het deliberatieve proces.

Hoewel de rechtbank heeft bevolen dat de Hinman Speech-documenten openbaar moeten worden gemaakt, heeft het twee verzoeken van de SEC ingewilligd. De namen en identificerende informatie van SEC-experts en declaranten van XRP-investeerders, evenals persoonlijke en financiële details van de beklaagden, zullen worden geredigeerd.

Ook verzoeken van Ripple werden genegeerd

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Aan de andere kant werden de verzoeken van Ripple om bepaalde informatie te verzegelen door de rechtbank afgewezen. Deze omvatten onder meer referenties die de inkomsten van Ripple koppelen aan XRP-verkopen en het bedrag van de vergoeding die wordt aangeboden aan handelsplatformen.

Koersontwikkelingen Ripple

Het goede nieuws omtrent de rechtszaak leek lichtelijk zijn invloed te hebben op de Ripple koers. Toen het nieuws over de beslissing van de rechtbank bekend werd, zag de prijs van XRP een piek van ongeveer 2,6%, wat het positieve sentiment onder beleggers weerspiegelde. Momenteel wordt XRP verhandeld tegen $0,45.

Ripple koers grafiek