De “African Blockchain Report 2022” is een extensief onderzoek naar de ontwikkelingen en adoptie van crypto en blockchain in Afrika. Het rapport werd gepubliceerd door CV VC, een bedrijf dat in blockchain projecten investeert, en de Zuid-Afrikaanse Standard Bank. Opvallend genoeg werd onthuld dat Ripple en zijn digitale activum XRP al in 13 Afrikaanse landen worden gebruikt. Het rapport, dat eind april 2023 werd uitgebracht, benadrukt de aanzienlijke kansen voor aanbieders van digitale betalingsdiensten in Afrika, waar de inkomsten uit elektronische betalingen tegen 2025 naar verwachting $40 miljard zullen bedragen. Het rapport merkt echter ook op dat minder dan 10% van de alle betalingen in Afrika momenteel digitaal worden gedaan, waardoor veel mensen en bedrijven geen bankrekening hebben. De auteurs van het rapport suggereren dat blockchain en crypto betalingen gemiddeld 6,3% kunnen besparen in kosten in vergelijking met traditionele methoden.
Het rapport wijdt een hele pagina aan de technologie van Ripple en biedt een pitch voor de op XRP gebaseerde On-Demand Liquidity-oplossing. Ripple’s On-Demand Liquidity helpt klanten eenvoudig om geld over de hele wereld te verplaatsen. Volgens de auteurs kan de betalingsoplossing van Ripple organisaties in Afrika in staat stellen om wereldwijde betalingen in realtime af te wikkelen tegen een fractie van de kosten. Daarmee kan het een interessant alternatief zijn voor de huidige, vaak slechte financiële infrastructuur.
Hoe Afrika kan “leapfroggen” naar een wereld met crypto
De term “Leapfrogging” verwijst naar het proces waarbij een ontwikkelingsland of -regio traditionele ontwikkelingsstadia overslaat en in plaats daarvan meer geavanceerde technologieën of systemen toepast. Deze aanpak stelt ontwikkelingslanden in staat de typische belemmeringen voor ontwikkeling te omzeilen en snel de meer geavanceerde economieën in te halen. Veel Afrikaanse landen hebben bijvoorbeeld traditionele banksystemen overgeslagen en mobiele gelddiensten ingevoerd als een middel voor financiële inclusie. De volgende stap zou zo maar richting een betalingssysteem kunnen gaan waarbij crypto, of Ripple in het specifiek, centraal staan. Leapfrogging kan worden gezien als een manier voor ontwikkelingslanden om hun ontwikkeling te versnellen en de kloof met meer geavanceerde economieën te dichten.
Cryptocurrencies kunnen hoop bieden voor de armen in landen met een onbetrouwbare economie of bestuur. Dit omvat toegang tot financiering, veiligheid van transacties, privacy van fondsen en vertrouwen in een gemeenschappelijk ruilmiddel, dat kan helpen om veel levensonderhoud in heel Afrika te transformeren. Volgens een rapport van Reuters uit 2020 gaat Afrika tegen de trend in om cryptocurrencies te gebruiken voor investerings- en speculatie doeleinden, en wordt het in plaats daarvan voornamelijk gebruikt voor handel. Particulieren en kleine bedrijven in de Fintech-hubs van Afrika in Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia stimuleren deze activiteit. Naarmate de crypto wereld groeit, bevindt Afrika zich in een unieke positie om te profiteren van alles wat de wereld van cryptocurrencies te bieden heeft. Met de groeiende generatie aanpasbare jonge professionals en ondernemers op het continent, onbetrouwbare lokale valuta's en hyperinflatie, kan cryptocurrency de broodnodige sprankje hoop bieden die miljoenen financieel uitgesloten mensen is ontzegd.