Sterke koersstijging Ripple door nieuwe hoop omtrent SEC rechtszaak

De koers van XRP, een cryptocurrency die transacties verwerkt op het het Ripple netwerk, is in samenloop met Bitcoin (BTC) hard gestegen in de afgelopen week. Op 21 maart blonk XRP met name uit en onderging het zelfs een stijging van 21% in slechts een paar uur tijd na hoop dat de langlopende rechtszaak met de Security and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten een positief vervolg zal ondervinden. 

Sinds 2020 is de SEC al in gevecht met Ripple Labs, het Amerikaanse technologiebedrijf dat het Ripple netwerk ontwikkelt, waar het een rechtszaak tegen heeft aangespannen. De rechtszaak is gestart vanwege het gebruik van XRP tokens in de funding van Ripple labs in 2013, omdat deze tokens een ongeregistreerde effect zouden zijn. De rechtszaak drukt al jaren de koers van XRP doordat investeerders nerveus raken omtrent de afloop ervan. Echter, met nieuwe hoop op een goede afloop zien we de koers van XRP sterk stijgen. Op 6 maart deed de Amerikaanse districtsrechter Analisa Torres een uitspraak over moties ingediend door Ripple om het commentaar van een van de expert-getuigen uit te sluiten. Torres keurt de motie gedeeltelijk goed. Als resultaat is een van de top getuigen voor de SEC, Patrick Doody, verwijderd van de rechtszaak wat investeerders hoopvol stemt op een goede afloop van het geding. 

Koers van XRP presteert beter dan Bitcoin

XRP reageert voornamelijk mee met de Bitcoin markt. In Figuur 1 is de koers van XRP uitgedrukt in zowel dollars en Bitcoin, hier zien we dat XRP significant beter presteert in de afgelopen 48 uur dan Bitcoin, dit is verrassend met name de al sterke performance van bitcoin en de rest van de cryptomarkt in de afgelopen week. Op 21 maart zien we een sterke piek in beide tokens, waar de markt vervolgens wat is afgezwakt. Tijdens de piek op 21 maart lukte het XRP bijna om de belangrijke grens van $0,50 te doorbreken. Desondanks is sterke performance van XRP is opvallend, recent kwam namelijk aan het licht dat het bedrijf Ripple is blootgesteld aan de recent gevallen bank Silicon Valley Bank (SVB), dit zou betekenen dat Ripple al haar vermogen dat in SVB zit kwijt zou zijn. Volgens de CEO Brad Garlinghouse zou de blootstelling aan SVB meevallen en zou het bedrijf in een sterke financiële positie verkeren. Het is niet duidelijk om hoeveel vermogen het gaat en wat de huidige financiële staat van Ripple daadwerkelijk is. 

Figuur 1: Koers van XRP in dollars en uitgedrukt in bitcoin
Figuur 1: Koers van XRP in dollars en uitgedrukt in bitcoin (bron; Coingecko)