Het laatste nieuws over de rechtszaak tussen Ripple Labs en de SEC

Ripple vs SEC 

U.S. District Judge Analisa Torres staat toe dat XRP-houders deel blijven uitmaken van de voortdurende juridische strijd van de U.S. Securities and Exchange Commission met Ripple. In een nieuwe beschikking staat rechter Torres toe dat XRP-houders hun status als "amici curiae" behouden in de actie van de SEC tegen Ripple Labs Inc. De rechter ontzegt hen de mogelijkheid om de kwalificaties van een SEC expert te helpen beoordelen. Ze zal XRP-houders echter wel toestaan een petitie in te dienen om hun zorgen over de expert van de SEC kenbaar te maken. Hier is alles wat je moet weten over de strijd in de rechtszaal tussen Ripple Labs en de SEC in de VS.

Over de rechtszaak tussen Ripple Labs en de SEC

De SEC diende eind december 2020 haar rechtszaak tegen Ripple Labs in, waarbij ze XRP tot een effect verklaarde. Daarnaast beschuldigde SEC het betalingsbedrijf uit San Francisco van het verkopen van de crypto-activa zonder de juiste vergunning. In mei van dit jaar diende Deaton een verzoek in om 67.000 XRP-houders te vertegenwoordigen. Deze zet was een directe reactie op het feit dat de SEC een expert wilde inschakelen om te getuigen over wat XRP-houders dachten toen ze het op vijf na grootste crypto-actief kochten.

In april 2021 dienden advocaat en XRP-voorstander John Deaton en vijf andere XRP-houders, in de gerechtelijke documenten "movants" genoemd, een motie in om zich in de zaak te mengen "namens alle gelijksoortig gesitueerde XRP-houders".

Rechter Torres oordeelde vorig jaar oktober dat XRP-houders niet in de zaak konden tussenkomen, maar ze verleende hen de status van "amici". "Amici Curiae" betekent "vriend van het hof", volgens de Cornell Law School. Amici curiae kunnen documenten indienen die bekend staan als “amicus brieven” over kwesties die voor de zaak van belang zijn, zolang het hof de stukken van tevoren goedkeurt.

Vrijgegeven documenten van het hof

Ripple Labs Inc. heeft toegang gekregen tot documenten van de Securities and Exchange Commission om zich te verdedigen tegen de aanklachten van het agentschap dat hen beschuldigt van het misleiden van beleggers over de XRP-cryptocurrency.

Uit onlangs vrijgegeven rechtbankdocumenten blijkt dat de SEC begin juni een brief aan rechter Torres heeft voorgelegd. Hierin deed de SEC het verzoek om Deaton en de XRP-investeerders te verhinderen een amicusbrief in te dienen over de meningen van één van de experts van de Commissie.

De SEC vroeg ook dat Torres Deaton zou verbieden om verder deel te nemen aan de rechtszaak. De SEC beweert dat de amici status van de verzoekers alleen is toegestaan voor briefings die betrekking hebben op juridische kwesties, niet op feitelijke.

Crypto-jurist Jeremy Hogan, een voorstander van Ripple, zegt dat de "gambit" van de SEC is mislukt. "Niet alleen zal Deaton waarschijnlijk worden toegestaan om de expertgetuige kwestie te briefen en niet uit de zaak worden geschopt zoals de SEC had gehoopt. Maar door Deaton persoonlijk aan te vallen, heeft de SEC de deur geopend voor het deponeren van de vuile was van de SEC," aldus Jeremy Hogan.

Ripple's rechtszaak met de SEC is 'bijzonder goed' verlopen

Ripple CEO Brad Garlinghouse heeft er vertrouwen in dat het bedrijf er goed uit zal komen nu zijn langdurige juridische strijd met de U.S. Securities and Exchange Commission zijn einde nadert. De in San Francisco gevestigde startup vecht tegen de SEC over beschuldigingen dat Ripple, Garlinghouse en uitvoerend voorzitter Chris Larsen zich bezighielden met een illegale effectenaanbieding door de verkoop van XRP. Ripple vocht de bevindingen van de SEC aan, met het argument dat XRP behandeld moet worden als een virtuele munt en niet als een beleggingscontract zoals een aandeel.

"De rechtszaak is bijzonder goed verlopen, eigenlijk is het veel beter verlopen dan dat ik had verwacht of ik had kunnen hopen toen we ongeveer 15 maanden geleden begonnen met deze rechtszaak," zei Garlinghouse donderdag tijdens een door CNBC georganiseerde openhartige babbel op de Parijse Blockchain Week Summit. "Maar de raderen van het recht bewegen langzaam," zei Ripple CEO Brad Garlinghouse.

Ripple opereert op worst-case scenario

Ripple opereert "al op het slechtst denkbare scenario", omdat het vorig jaar geen zakelijke contracten aan Amerikaanse financiële instellingen verkocht heeft. Het boekte een recordgroei, maar die groei werd veroorzaakt door landen buiten de VS. Ripple, opgericht in 2012, prijst zichzelf aan als een op blockchain gebaseerd alternatief voor SWIFT, het wereldwijde interbancaire berichtensysteem dat dagelijks triljoenen dollars aan betalingen mogelijk maakt. Het bedrijf verkoopt zijn software aan banken en fintechbedrijven.

Ripple gebruikt XRP, de op vijf na grootste cryptocurrency naar marktwaarde, om grensoverschrijdende transacties te vergemakkelijken. Het bedrijf bezit een meerderheid van de 100 miljard XRP-tokens in omloop. Deze munten worden periodiek vrijgegeven uit een geblokkeerde rekening om de prijzen stabiel te houden. Garlinghouse zei dat de inzet hoog is als zijn bedrijf de rechtszaak niet wint.

De gevolgen voor de hele cryptomarkt als Ripple Labs en de SEC er niet uitkomen

De rechtszaak tussen Ripple Labs en de SEC is niet alleen belangrijk voor Ripple. Als Ripple de zaak niet wint, kan dat grote gevolgen hebben voor de hele crypto-industrie in de VS. Mocht Ripple de zaak verliezen dan zullen de meeste tokens die nu op exchanges verhandeld worden opeens als effecten beschouwd worden.

Dit betekent ook dat deze platforms zich bij de SEC zullen moeten registreren als brokers. Dit zal kosten met zich meebrengen, waardoor het waarschijnlijk is dat exchanges Ripple uit hun productlijn zullen schrappen.

Als de XRP coin als een effect van Ripple wordt beschouwd, dan moet je je als bedrijf aan de KYC-normen houden. Dit betekent dat Ripple elke persoon moet kennen die Ripple bezit. Dit is, volgens de CEO van Ripple Labs, eenvoudigweg niet mogelijk.

Als Ripple Labs de rechtszaak tegen de SEC wint, dan zullen grote crypto beurzen de XRP munt toevoegen. Dit zal voor meer liquiditeit zorgen, waardoor een grote koopdruk ontstaat. Volgens experts in de crypto-industrie is een zeer grote prijsstijging in dit scenario niet ondenkbaar. Naar verwachting zal dan niet alleen de XRP-koers flink gaan stijgen, maar ook dat van verschillende andere cryptomunten.