XRP stijgt eerder vandaag met meer dan 40%. Is de voormalige 3e grootste cryptocurrency weer helemaal terug?

Ripple (XRP) cryptomunt 

Afbeeldingsbron: Marco Verch Professional onder CC

De Ripple koers is eerder vandaag meer dan 40% gestegen en bereikte tijdens het proces zelfs een koers van $ 0,85. Dit is de grootste waardering die de cryptocurrency in meer dan drie jaar heeft gehad. Toch wordt het digitale activum in veel opzichten nog steeds als ondergewaardeerd beschouwd en kan het op korte termijn een robuuste rit omhoog voor de boeg hebben als de zaken in zijn voordeel ontwikkelen. De critici van Ripple (XRP) zijn echter, net als de aanhangers ervan, ook talrijk en verwachten niet dat het sterk zal herstellen.

Korte achtergrond van Ripple (XRP)

Ripple was gedurende meer dan 4 jaar de op twee na grootste cryptocurrency ter wereld. Zijn positie op nummer 3 werd beschouwd als een permanente plaats en het haalde zelfs Ethereum kort in, in 2018, toen het een recordhoogte van ongeveer $ 3 plaatste. Op het hoogste punt bedroeg de totale marktkapitalisatie bijna $ 100 miljard, wat een enorm getal was tijdens de bull run van 2017-18. Momenteel is het minder dan $ 40 miljard waard, ondanks dat het midden in een nieuwe recordbrekende bull-run op de digitale valutamarkt zit.

Het digitale activum stond op het punt om eind 2020 een grote koersstijging te boeken, terwijl de markt op het punt stond ballistisch te gaan. De XRP koers lag op dat moment rond de $ 0,5. Maar de dingen gingen niet volgens plan en de koers daalde in plaats van te stijgen, samen met de overgrote meerderheid van de markt. De belangrijkste reden achter deze dramatische wending, was de grote SEC-zaak die, tegen de jaarwisseling op 21 december 2020,  tegen moederbedrijf Ripple Labs werd aangespannen.

De SEC-rechtszaak en zijn naschokken

De SEC-rechtszaak verpestte de bull-run voor de XRP en het daalde tot $ 0,22 in een tijd dat andere cryptocurrencies, waaronder Bitcoin zelf, hun hoogste punt ooit naderden. De laatste boekte vervolgens een recordgroei en de koers ging verschillende keren over de kop, maar de voortgang van Ripple vertraagde aanzienlijk en het is niet gelukt om van de grond te komen vanwege de gerechtelijke wolken die erboven bleven zweven.

Simpel gezegd, het was een van de grootste spelers in de crypto-wereld, tot eerder dit jaar, toen de koers leed in vergelijking met de rest van de cryptocurrency-markt. Veel crypto-exchanges, waaronder Coinbase, Kraken en anderen, hebben XRP verwijderd in het licht van deze juridische actie en een meerderheid van hen heeft het tot op heden niet opnieuw op de lijst gezet.

In de rechtszaak beweert de SEC dat Ripple, het moederbedrijf achter de XRP, betrokken was bij een illegale verkoop van effecten in de VS. Het bedrijf heeft deze aantijgingen ontkend en beide hebben zich voor een lange juridische strijd voor de rechtbanken opgesteld. De zaak is nog niet beslist en zou de onmiddellijke en lange termijn toekomst van XRP kunnen bepalen.

Maar dit zou kunnen veranderen, aangezien XRP eerder op de dag meer dan 40% is gestegen om zo hoog te komen als $ 0,85 vanaf ongeveer $ 0,6.

Is de voormalige derde plaats cryptocurrency zich aan het opmaken om zijn podiumpositie in de crypto-wereld terug te nemen? Laten we het antwoord analyseren in het licht van recente gebeurtenissen.

Valt XRP onder effecten? De SEC-zaak uitgelegd

De belangrijkste bewering van de SEC is dat Ripple, het moederbedrijf, betrokken is bij een illegale verkoop van effecten in de VS, een activaklasse die onder de exclusieve jurisdictie van de toezichthouder valt.

Maar wat is een effect?

Volgens Investopedia:

“[Een effect] vertegenwoordigt een eigendomspositie in een beursgenoteerd bedrijf via aandelen; een crediteurenrelatie met een overheidsorgaan of een bedrijf vertegenwoordigd door het bezitten van de obligatie van die entiteit; of eigendomsrechten zoals vertegenwoordigd door een optie "

In eenvoudigere bewoordingen is een effect een eigendomsbelang in een openbaar lichaam of een obligatieregeling van de overheid zelf. De waarde van een effect neemt toe met de waardestijging van het moederbedrijf. Vanwege de kans op manipulatie en fraude, reguleren regeringen over de hele wereld de handel in effecten in hun land met verschillende regelgevende instanties. In de VS behoort dit domein toe aan de Securities and Exchange Commission (SEC), een federale overheidsinstantie. De SEC is behoorlijk machtig en staat erom bekend bedrijven en individuen met zware hand te straffen, vaak voor symbolische doeleinden. In 2017 strafte de SEC Elon Musk, door hem te verwijderen als voorzitter van Tesla Inc., voor het sturen van misleidende tweets aan investeerders. Dus als de SEC achter je aan zit, dan is dat niet best.

Het antwoord op de vraag of XRP een cryptocurrency is of niet, is complex en er zijn geen goede duidelijke antwoorden. Ja, Ripple is de VS en de wereld rond gegaan en heeft z’n XRP-tokens uitgezonden, verkocht en gedistribueerd aan de massa, zonder enige certificering van de SEC te krijgen en dat zou een overtreding kunnen zijn als wordt bewezen dat het token een effect is.

Maar Ripple stelt dat XRP geen effect is, maar een digitaal token, waarover de wetten niet duidelijk zijn in de VS. Het bedrijf beweert ook dat geen van de tokenhouders dividenden ontvangt van het bedrijf of enige andere vergoeding, in tegenstelling tot normale effecten. Er zijn ook duizenden grote en kleine XRP-investeerders die niet blij zijn met de betrokkenheid van de SEC bij de regulering van de cryptocurrency. Ze hebben een publieke stem gevormd en proberen politici en andere beleidsmakers in de VS onder druk te zetten om de zaak te laten vallen.

Wat houdt de toekomst in voor XRP?

Maar alles hangt af van hoe de rechtszaak zal verlopen. De recente piek in de koers van XRP deed zich voor toen Ripple een kleine overwinning behaalde, waarbij de persoonlijke financiën van Ripple-leidinggevenden door de rechtbank als niet-verbonden werden beschouwd en als gevolg daarvan werd enige uitstel ervaren door de cryptocurrency. Het is alleen al in de afgelopen 24 uur met meer dan 40% gestegen. Maar de zaak is nog in behandeling bij de rechtbank, dus het is nog wat voorbarig om Ripple al als winnaar aan te wijzen..

Als Ripple in staat is om een ​​succesvolle verdediging te voeren en de SEC wordt gedwongen zich terug te trekken uit de zaak of een schikking te treffen, wordt verwacht dat de XRP koers gemakkelijk omhoogschiet naar de 3e positie op de cryptomarkt. Momenteel wordt de derde plaats ingenomen door Binance Coin, die in totaal ongeveer $ 57 miljard waard is. Met een huidige marktkapitalisatie van $ 38 miljard, kan XRP daar zonder veel moeite overheen om zijn positie terug te winnen, zelfs met de huidige status quo, maar niet overtuigend. Voor een blijvende koersstijging en hogere waardering op de lange termijn, moet de zaak worden opgelost in het voordeel van Ripple. Het tegenovergestelde zal het geval zijn als de zaak in het nadeel van Ripple wordt beslist. Het bedrijf is echter vastbesloten om door te gaan, zelfs als het vanwege de zaak in de VS zou worden verboden. maar dat zal moeilijk te verkopen zijn en de Ripple koers zal in dat geval waarschijnlijk aanzienlijk dalen.