Ruim 6.000 XRP-houders melden zich aan als derde-partij gedaagden in SEC-rechtszaak

Securities and Exchange Commission 

Zoals je wellicht al wel hebt meegekregen heeft het moederbedrijf van Ripple, Ripple Labs, een SEC rechtszaak aan hun broek hangen. Door deze rechtszaak zijn er ruim 6000 mensen die zich aan hebben gemeld als een derde partij voor de rechtszaak.

De Ripple SEC rechtszaak

Goed, wat is er precies aan de hand vraag je je af? Een motie om deel te nemen aan het proces werd zondag ingediend door John Deaton van Deaton Law Firm namens meer dan 6.000 XRP-houders. Deaton, zelf een XRP-houder, stelde dat de belangen van token-houders niet adequaat worden vertegenwoordigd in de effectenrechtszaak tegen Ripple Labs en de leidinggevenden van het bedrijf. Het argument van Deaton bouwt voort op de weerlegging van eventuele schendingen van de effectenwetgeving door Ripple Labs. Als XRP niet is aan te merken als effect zoals Ripple-directeuren Bradley Garlinghouse en Christian Larsen beweren dan hebben de inspanningen van de directeuren van Ripple geen invloed op de prestaties van XRP. Om deze reden heeft Deaton, samen met meer dan 6.000 bezorgde token-houders, verzocht om tussen te komen als derde-partij gedaagden. De verklaring van de rechtszaak dient als volgt:

"Gezien SEC's eigen verklaringen dat deze rechtbank het exclusieve forum is om vorderingen met betrekking tot deze zaak te horen, en Ripple's standpunt dat XRP houders niet kunnen vertrouwen op Ripple's inspanningen als bescherming van hun belangen in deze zaak en de aard van Ripple's verdediging, is de interventie van de XRP houders noodzakelijk."

In een aankondiging die werd geplaatst op de website CryptoLaw beweerde de advocaat dat XRP houders 15 miljard dollar aan verliezen hadden geleden in de dagen direct na de aankondiging van de SEC van haar rechtszaak tegen Ripple Labs. In de twee weken na het begin van de rechtszaak, zakte de prijs van XRP met 76% van $ 0,76 naar $ 0,18. De dalende koers werd deels veroorzaakt door de beslissing van grote cryptocurrency exchanges om XRP uit de handel te halen in de nasleep van de rechtszaak. Bekende beurzen als Binance.US, eToro, Coinbase, Bittrex en OKCoin verwijderden XRP van hun platforms. Beleggingsdiensten zoals Grayscale liquideerden ook XRP holdings en kozen ervoor om ze om te zetten in meer Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) en Litecoin (LTC).

Verzoekschrift naar de SEC

In januari diende Deaton namens XRP-houders een verzoekschrift in waarin hij vroeg dat de SEC onderscheid zou maken tussen de verkoop van XRP door Ripple-managers en de aankoop van XRP door individuele token-houders op secundaire beurzen. In het verzoekschrift werd ook gevraagd dat eventuele fondsen die worden ontvangen uit een mogelijke Ripple-schikking worden doorgesluisd naar een collectief fonds voor gebruik door XRP-houders die verliezen hebben geleden als gevolg van de acties van de SEC. Het verzoek werd door de SEC afgewezen. Het is nog afwachten hoe het verzoek van Deaton zal worden beoordeeld.