Ex SEC-commissaris: XRP-investeerders zullen waarschijnlijk miljarden verliezen in Ripple (XRP) -zaak

Securities and Exchange Commission 

De cryptocurrency-gemeenschap kwam in het ongewisse nadat de Ripple (XRP) -ontwikkelaar, Ripple Labs, werd aangeklaagd door de Amerikaanse financiële waakhond SEC. Als gevolg hiervan besloot de bekende crypto-exchange Bitstamp de XRP-handel in de Verenigde Staten te beperken. Een ex SEC-commissaris voorspelt dat derden tot de grootste verliezers zullen behoren.

De recente aanklachten door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple Labs en twee van zijn chefs zijn, na de stijgende cryptocurrency-koersen, het belangrijkste onderwerp van discussie geweest de laatste tijd.

De SEC wil dat de CEO en de voorzitter van Ripple labs boetes betalen

In de rechtszaak beweert de SEC dat de XRP-ontwikkelaar en zijn leidinggevenden meer dan 1,3 miljard dollar aan investeringen hebben aangetrokken met behulp van “an unregistered, ongoing digital asset securities offering.”

In zijn onderzoek wil de SEC voorkomen dat Ripple meer tokens uitgeeft. De SEC streeft er ook naar dat de twee leidinggevenden, Brad Garlinghouse (CEO) en Chris Larsen (voorzitter) burgerrechtelijke boetes en verschillende andere boetes betalen.

Daarom zijn sommige exchanges begonnen de ondersteuning voor XRP stop te zetten. Beaxy en Crosstower zijn bijvoorbeeld al gestopt met het aanbieden van XRP-handel. Bitwise Asset Management, een van de toonaangevende beheerders van virtuele valutafondsen, heeft zijn XRP-belang al geliquideerd.

In een verklaring lichtte de fondsbeheerder zijn beslissing over de rechtszaak tegen Ripple Labs toe. De middelen uit de liquidatie zijn overgeheveld naar andere activa. Bitwise voegde eraan toe dat “it does not invest in assets with a presumed security bearing”.

Bitstamp, een toonaangevende cryptocurrency-exchange, heeft gezegd dat het de XRP-handel voor zijn klanten in de VS begin januari 2021 zal stopzetten.

In een verklaring merkte Bitstamp op dat het blokkeren van zijn Amerikaanse klanten niet permanent is, aangezien zij "de zich ontvouwende situatie nauwlettend zullen volgen" en indien nodig zullen handelen. De beurs verduidelijkte ook dat de nieuwe maatregelen alleen betrekking hebben op handel en deposito's. Opnames blijven mogelijk.

Clayton neemt ontslag, Roisman neemt het over

De rechtszaak tegen Ripple Labs komt op een moment waarop Jay Clayton, SEC's hoofd, zijn ontslag heeft ingediend. Clayton nam ontslag als hoofd van de financiële waakhond nadat hij door de Amerikaanse president, Donald Trump, was benoemd tot advocaat van het Southern District van New York.

Tijdens zijn ambtstermijn bij de SEC werden alle op de beurs verhandelde Bitcoin-fondsen afgewezen. Bij zijn vertrek werd Elad Roisman echter als waarnemend voorzitter benoemd. Hester Pierce, een SEC-commissaris, kondigde de benoeming aan op Twitter en feliciteerde Roisman.

Interessant is dat een brief van een voormalige SEC-commissaris, Joseph Grundfest, gericht aan de voormalige SEC-chef, is opgedoken. In de brief heeft Grundfest een tegengestelde mening over de rechtszaak tegen Ripple Labs.

De ex SEC-commissaris legt uit dat er geen goede reden is voor de aanklacht tegen de XRP-ontwikkelaar en leidinggevenden. Grundfest voegde eraan toe dat de ongekende actie waarschijnlijk een opmerkelijke hoeveelheid schade zal toebrengen aan "onschuldige" XRP-investeerders, zelfs voordat de zaak is gehoord en er over wordt beslist.

Volgens de ex SEC-commissaris zullen de verliezen te wijten zijn aan het schrappen van op XRP gebaseerde transacties door derde partijen op handelsplatforms. Daardoor zal de liquiditeit van XRP op beurzen dalen en daarmee de koers van de munt omlaag brengen.

De huidige waarnemend voorzitter van de SEC heeft in het verleden opgemerkt dat de SEC voorzichtig moet zijn met de omgang met cryptocurrency-regelgeving. In 2018 zei Roisman bijvoorbeeld dat de SEC haar leidende principes opnieuw moet evalueren om te beoordelen of ze nog steeds werken zoals bedoeld.

In het bijzonder had Roisman het over de richtlijnen van de SEC toe die betrekking hebben op nieuwe investeringen, cyberbeveiliging, gedistribueerde grootboektechnologie en gegevensbescherming.

Het zou 'gek' zijn als beurzen XRP niet schrappen

Ondanks dat sommige fondsmanagers en beurzen al vroeg stelling nemen over XRP-handel, hebben sommige grote beurzen het moeilijk om te kiezen welke kant ze op willen. Volgens juridische analisten bevinden Coinbase en andere crypto-exchanges van dit kaliber zich op een kruispunt en hebben ze zeer weinig opties.

Ze kunnen bijvoorbeeld blijven doorgaan met XRP door te vertrouwen op hun eerdere observatie dat XRP geen “security” is, ze kunnen XRP-handel beperken voor Amerikaanse klanten, of ze kunnen de munt van hun beurs verwijderen. Het vasthouden aan de munt op basis van hun eerdere overtuiging zal echter alleen een uitweg bieden als de SEC de rechtszaak verliest.

Interessant is dat juridische experts zoals Gabriel Shapiro, een advocaat, Coindesk vertelden dat het 'gek' zou zijn als beurzen zoals Coinbase niet overwegen om XRP van de lijst te schrappen. Hij voegde eraan toe dat het niet voldoende is om dit alleen te overwegen. In plaats daarvan moeten exchanges zowel de zakelijke als de juridische kanten in evenwicht brengen voordat een precedent wordt geschapen.