SEC klaagt Ripple aan bij Amerikaanse rechtbank - XRP crasht met 40% in 4 dagen

Rechtbank Verenigde Staten 

Afbeeldingsbron: pixabay.com

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Amerikaanse regering heeft onlangs Ripple aangeklaagd bij de federale rechtbank. De federale toezichthouder beweert dat Ripple betrokken was bij de illegale verkoop van effecten van zijn XRP-cryptocurrency die begon in 2012 en in sommige opzichten nog steeds aan de gang is. Dit is groot nieuws in de cryptocurrency-sector omdat de toekomst van een belangrijke top 3 cryptocurrency op het spel staat. Als gevolg van deze rechtszaak is de Ripple koers aanzienlijk gedaald. Het heeft de afgelopen 3-4 dagen meer dan 40% van zijn waarde verloren, terwijl de Bitcoin koers zelf grotendeels stabiel is gebleven.

Hoe groot is Ripple?

Ripple behoort de afgelopen 4 jaar consequent tot de top 3 van cryptocurrencies ter wereld. Het overtrof zelfs korte tijd Ethereum in december 2017 om ook de op een na grootste cryptocurrency te worden qua marktkapitalisatie. Het heeft een marktkapitalisatie van meer dan $ 12 miljard ondanks de 40% waardevermindering en wordt ondersteund door een vooraanstaand betalingsbedrijf genaamd Ripple. Ripple is dus geen kleine speler en beslissingen die hierop van invloed zijn, zullen ook schokgolven veroorzaken richting andere cryptocurrency-investeringen en kunnen Fear and Uncertainty (FUD) veroorzaken.

De Ripple "Token Sale"

Ripple is begonnen in 2012 toen de crypto-sector nog in de kinderschoenen stond. Het bedrijf hield zich bezig met een enorme tokenverkoop en verdeelde zelfs miljarden aan XRP uit onder gebruikers over de hele wereld in een soort airdrops tijdens zijn vele evenementen. Hoewel veel XRP werd weggegeven en verkocht aan investeerders, behoudt het bedrijf nog steeds een leeuwendeel van het totale aanbod. Volgens de laatste cijfers is meer dan 55 miljard XRP (55% van het totale aanbod) nog steeds rechtstreeks in handen van het bedrijf Ripple. Ripple is begonnen als een cryptocurrency die, in plaats van een opslag van waarde te zijn zoals Bitcoin, werd beschouwd als een betalingsmogelijkheid voor banken over de hele wereld. Het wilde eigenlijk nooit een antithese van het systeem zijn maar eerder een aanvulling daarop door betalingsmogelijkheden te verbeteren. Dit is waarom het altijd een gemengde ontvangst heeft gehad van de cryptocurrency-gemeenschap. Desondanks is de Ripple nog steeds een grote speler en haalt het regelmatig de krantenkoppen.

De SEC-rechtszaak

Dus hoewel de SEC een rechtszaak tegen Ripple heeft aangespannen, zal het moeilijk voor ze zijn om er daadwerkelijk een zware straf uit te slepen vanwege de unieke positie en sterke financiële basis van Ripple. Ripple is meer dan $ 10 miljard waard en zal een team van topadvocaten hebben die het voor de rechtbank zullen verdedigen. Nu heeft Ripple altijd een doelwit op zijn rug geschilderd gehad vanwege zijn door het bedrijf gesteunde karakter. Geen enkele andere grote cryptocurrency in de wereld wordt ondersteund en gefinancierd door een vooraanstaand betalingsbedrijf, behalve Ripple zelf. Dus toezichthouders kunnen het in de VS gevestigde bedrijf zelfs aanklagen als het een van zijn wetten overtreedt. Brad Garlinghouse, de Ripple-voorzitter, is in de rechtszaak als respondent genoemd. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn echt openbare cryptocurrencies en er is geen centraal bedrijf of centrale figuur om aan te klagen. Dus met deze stap zou de SEC in de nabije toekomst een oorlog kunnen beginnen tegen cryptocurrencies en XRP is het eerste doelwit van keuze, wat begrijpelijk is.

Volgens de SEC valt XRP onder "niet-geregistreerde effecten die worden aangeboden aan beleggers in de VS en wereldwijd". Op basis hiervan claimt de toezichthouder jurisdictie over de werking van de cryptocurrency en wil dat Ripple de zaken volledig onder de wetten van de SEC brengt. Nu staan ​​SEC-wetten algemeen bekend als anti-crypto en daarom noemt geen enkele cryptocurrency zichzelf een effect (“security”). Ripple heeft zichzelf ook een cryptocurrency of een digitaal activum genoemd in plaats van een beveiliging. Nu is het aan beide partijen om te bewijzen of XRP een effect is of niet.

Volgens het juridische team van Ripple:

“Deze aanklacht is volgens de wet onjuist. Andere belangrijke takken van de Amerikaanse regering, waaronder het ministerie van Justitie en het FinCen van het ministerie van Financiën, hebben al vastgesteld dat XRP een valuta is. Transacties in XRP vallen dus buiten het toepassingsgebied van de federale effectenwetten. Dit is niet de eerste keer dat de SEC heeft geprobeerd buiten haar wettelijke bevoegdheid te treden. De rechtbanken hebben het al eerder gecorrigeerd en zullen dit opnieuw doen. "

Conclusie

Dit is een zeer interessante zaak die als precedent zal dienen voor alle valutabeveiligingsproblemen voor de cryptocurrency-industrie. De zaak zal echter waarschijnlijk lang duren en heeft, zoals we afgelopen dagen hebben kunnen zien, een direct effect op de XRP koers. Dus als je XRP bezit, is het aan te raden om deze zaak te volgen.